Wykonanie
Lubię w kuchni wracać do smaków dzieciństwa. Podawałam już przepis na Jęzory i Stefankę, które są dla mnie kulinarnym powrotem do przeszłości. Na
chleb z
wiejskim masłem i
solą przepisu podawać nie muszę, a to też jeden ze smaków, który przypomina mi dziecięce chwile beztroski. Podobnie rzecz ma się z Bananowcem. A że przygotowanie go jest trochę bardziej skomplikowane, niż przygotowanie kanapki, poniżej podaję przepis ;-)SKŁADNIKI6 dojrzałych
bananówopakowanie okrągłych
biszkoptówpół szklanki
cukru15 dag
masła1
żółtko3 opakowania
galaretki cytrynowejsok z połowy
cytrynyWYKONANIESpód tortownicy wykładamy
biszkoptami.W jednej misce rozpuszczamy dwie
galaretki w połowie litra wrzątku. W drugiej misce rozpuszczamy trzecią
galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.W misce ucieramy
masło z
cukrem i
żółtkiem. Dodajemy do masy dwie rozpuszczone w 0.5 l.
wody galaretki,
sok z cytryny i 4 rozgniecione
banany. Dokładnie mieszamy wszystko mikserem, aż do połączenia się składników. Masę wylewamy na
biszkopty i wstawiamy do lodówki do czasu aż stężeje.Na steżałą masę wykładamy dwa, pokrojone w plasterki
banany.Na całość wylewamy lekko stężałą
galaretkę (tę trzecią). Schładzamy w lodówce.