Wykonanie
Przepisów na pasztet z
cukinii krąży po
sieci mnóstwo. Poprzeglądałam, poczytałam i zrobiłam "na podstawie", ale bardziej po swojemu ;) Pierwszy raz pasztet z
cukinii jadłam u teściowej. Zakochałam się w jego smaku od razu! Jest zdrowy, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Polecam wszystkim, nawet zatwardziałym mięsożercom:)SKŁADNIKI(na dwie keksówki)1 duża
cukinia1 duża
cebuladwie
marchewkikorzeń pietruszki4
jajkabułka tarta25 dag
sera żółtegołyżeczka
margaryny lub
masłasólpieprztymianekczosnekgałka muszkatułowa
pieprz cayenneWYKONANIE
Cukinię pozbawiamy miąższu i pestek. Ścieramy ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Startą
cukinię solimy, czekamy aż puści
wodę, a
potem ją odsączamy.Na mniejszych oczkach ścieramy
marchew,
pietruszkę i
cebulę.Ścieramy na tarce również
ser.Warzywa i
ser łączymy z rozmąconymi
jajkami,
bułką tartą (w ilości dowolnej, dodajemy tyle,aby zagęścić masę) oraz
przyprawami.Mieszamy dokładnie.Masę nakładamy do keksówek wysmarowanych
masłem i wysypanych
bułką tartą.Pieczemy pasztet w temp.180 stopni do czasu aż lekko zbrązowieje z wierzchu.