Wykonanie
To proste i smaczne danie
jadłam pierwszy raz na kolacji u Ewy. Gospodyni była świeżo po pracy i w mgnieniu oka przygotowała je dla wygłodniałych koleżanek, którym wcześniej zapobiegawczo zaserwowała nadziewane
oliwki :) Pamiętam, jak oczarował mnie mocno
pomidorowy smak tego sosu, którego nie zdołał zdominować
tuńczyk, któremu jednak trzeba oddać cześć, bo stanowi ważny, jeśli nie podstawowy składnik tego dania:).SKŁADNIKI(na 2-3 osoby, w zależności od apetytu)puszka krojonych
pomidorówłyżka
koncentratu pomidorowego1
cebulasólpieprzbazyliaoreganocukierolejpuszka
tuńczyka w kawałkachmakaronWYKONANIE
Cebulę kroimi w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni
olej, mieszamy, podlewamy niewielką ilością
wody, przykrywamy i dusimy.Do
cebuli dodajemy
pomidory i koncentrat. Mieszamy. Dodajemy
przyprawy. Najpierw
zioła (mogą być świeże lub suszone;ja dodaję je w obu wariantach na raz:),
potem pieprz,
sól,
cukier. Bierzemy wszystko na smak. Ważne by sos odpowiadał nam w smaku, jeszcze zanim dodamy
tuńczyka. Jeśli wsypie nam się za dużo
soli, można wyrównać to
cukrem i na odwrót.Gdy
sos pomidorowy jest gotowy i smaczny, dodajemy kawałki
tuńczyka (pozbawione zalewy). Mieszamy delikatnie, tak, żeby nie rozdrabniać zbyt mocno
tuczyka.Gotujemy
makaron (pasuje właściwie każdy rodzaj, poza
makaronem do zup;) i podajemy go z sosem.