Wykonanie
Drożdżowe pszenne pieczywo w postaci zaplecionego warkocza.
Ciasto:100g
masła (roztopionego)500g
mąki pszennej1 opakowanie suchych
drożdży100g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 szczypta
soli1
jajko250 ml ciepłej
wodyDo smarowania:1
jajkoKruszonka:80g
mąki30g
cukru50g
masłaWykonanie:Roztop i przestudź
masło.
Mąkę przesiej do miski, dodaj
drożdże,
cukier,
sól,
cukier waniliowy i wymieszaj. Do suchych składników dodaj
jajko, roztopione i schłodzone
masło,
wodę, zagniataj, aż ciasto przestanie się kleić (można podsypać
mąką). Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia, niech podwoi swoja objętość.
Po wyrośnięciu podziel na dwie części, zagnieć. Z jednej części utocz 3 wałeczki i spleć w warkocz, podwijając końce pod spód. Z drugiej części również upleć warkocz. Blaszkę posmaruj
masłem, wyłóż papierem do pieczenia.
Chałki przełóż na blaszkę, przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, posmaruj
jajkiem i posyp kruszonką, zagniecioną z
mąki,
cukru i
masła. Piec w 180C przez około 25 minut.
Smacznego!!!