Wykonanie
Warzywa pokroiłam metodą julienne. Jest to technika krojenia warzyw,
owoców,
wędlin w cienkie słupki. Możecie nabyć specjalną obieraczkę, dzięki której w parę minut pokroicie warzywa. Tą nazwą określa się także francuską zupę ugotowaną na tak przygotowanych warzywach.Podobny sposób krojenia istnieje również w tradycyjnej kuchni chińskiej.Składniki:2
piersi z kurczaka1 średnia
cukinia2 duże marchwie1 duża
pietruszkaświeża
bazyliasok z połowy
cytrynyoliwasól gruboziarnista
zioła toskańskieświeży
rozmarynchili w płatkach
Wykonanie:
Pierś z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i suszymy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy
solą,
ziołami toskańskimi,
płatkami chilli i świeżym
rozmarynem. Smażymy na
oliwie z gałązkami ususzonego
rozmarynu do zrumienienia.
Warzywa (
marchew,
korzeń pietruszki i
cukinie) myjemy i obieramy za pomocą obieraczki julienne na spaghetti. Mieszamy razem wszystkie warzywa i zalewamy wrząca
wodą, na dosłownie pół minuty. Odcedzamy.
Wciskamy sok z połowy
cytryny doprawiamy
solą,
płatkami chili, potarganymi listkami
bazylii suszonymi
ziołami i odrobiną
oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa podajemy z
kurczakiem, udekorowane
bazylią.
Smacznego!!!