Wykonanie
Dynia to hit wśród darów jesieni. Gdy pojawiają się pierwsze
pomarańczowe kule, to znak że zbliża się koniec lata.
Dynie to nie tylko symbol Halloween, to również bardzo zdrowe warzywo.Rodzina dyniowatych obejmuje blisko tysiąc gatunków – oprócz dyni należy do niej również
patison,
kabaczek,
ogórek,
arbuz,
cukinia,
melon. W naszym
kraju dominują dwa gatunki dyni – olbrzymia i zwyczajna, rzadziej spotyka się piżmową (wyglądem i kolorem przypomina wielką
gruszkę). W dobrze zaopatrzonych sklepach ekologicznych można też dostać
dynię hokkaido, która jako jedyna ma jadalną skórkę.
Dynia ma w składzie szereg witamin: A (wystarczy pół szklanki purée z dyni, by pokryć na nią dzienne zapotrzebowanie), witaminy z grupy B (m.in. B1, B2, B5, B6, B7, B9 – kwas foliowy), C, D, PP, E (ta ostatnia zwana jest „witaminą młodości”). Zawiera duże ilości wapnia, fosforu, potasu, magnezu. Inne cenne pierwiastki w tym warzywie to mangan, cynk, miedź, selen.
Dynia to też bardzo dobre źródło karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zachowujemy zdrowie (chronią nas m.in. przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami) oraz urodę (nadają skórze ładny koloryt, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie). Karotenoidy obecne w dyni dobrze wpływają na wzrok i
serce, wzmacniają też odporność. Cenne w dyni są ponadto kwasy organiczne i pektyny.
Dynia ma również tę zaletę, że w kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Pasuje do
mięs, sałatek, zapiekanek. Z jej miąższu zrobimy placki, sok,
chleb, zupę krem, farsz do pierogów. Bardzo smaczne są ciasta z jej dodatkiem, a także
dynia marynowana czy podana w formie
marmolady.
Składniki:2 duże
kubki startej dyni3 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonucukier waniliowy1/2 szklanki
brązowego cukru1 szklanka
oleju3
jaja1/2 kubka
rodzynekcukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka miksujemy z
cukrem,następnie dodajemy
olej .
Mąkę mieszamy z
sodą,
proszkiem do pieczenia,
cynamonem cukrem waniliowym. Dodajemy do mokrych składników i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy dobrze odciśniętą i startą
dynię na dużych oczkach.
Rodzynki obtaczamy w
mące, żeby nam nie opadły i dodajemy do masy.
Ciasto wykładamy do średniej blaszki wcześniej nasmarowanej i posypanej
mąką.Pieczemy w 180C przez 45 minut. Wystudzone posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego!!!