Wykonanie
Jest to postne danie kuchni wielkopolskiej, złożone z
ziemniaków i gziku,czyli
sera twarogowego.
Ziemniaki powinno gotować się w mundurkach. Ja użyłam to tego dania
młodych pyrów. Danie zapewne powstało w XIXw. kiedy to w Wielkopolsce mocno rozpowszechniły się
ziemniaki.Gdy byłam mała często jedliśmy to proste danie, proste ,ale jakie smaczne dla dzieci :)Kolejny smak z dzieciństwa.Składniki:kostka
sera twarogowegoszczypior300ml
jogurtu naturalnego lub
śmietanasólświeżo zmielony
pieprz8
młodych ziemniakikoperekWykonanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Twaróg rozcieramy widelcem dodajemy
szczypior,
sól,
pieprz i
jogurt, wszystko dokładnie mieszamy,jeśli ktos lubi może dodać
czosnku,
cebuli. Gzika, od razu podajemy posypanego
szczypiorem z gorącymi
ziemniakami posypanymi
koperkiem. Gotowe.
Smacznego!!!