Wykonanie
Ostatnio miałam okazję nabyć dwie książki kucharskie. Postanowiłam co najmniej raz w tygodniu zajrzeć tam i upichcić coś pysznego - bądź na bazie tych książek stworzyć coś własnego. Grillowany szaszłyk w wersji pierwotnej wykonany był z pałeczek
kurczaka bez
mąki kukurydzianej - jednak w tej wersji odpowiada mi wiele bardziej. Aby wyważyć smak przygotowałam do tego łagodny zielony
ryż brokułowy.

składniki potrzebne na 3 szaszłyki:- podwójna
pierś z kurczakapokrojona w grubsze paski;- sok z połówki
cytryny;- łyżeczka
pieprzu cayenne;- łyżka
papryki słodkiej;- 2 łyżki
tymianku;-
cebula;- 2 ząbki
czosnku;- szklanka
mąki kukurydzianej;-
jogurt naturalny.- szklanka
ryżu basmati;

-
brokuł;- 2 szklanki
wody;- kostka
bulionu warzywnego.+ 3 patyczki do szaszłykówsposób wykonania:

Cebulę i
czosnek siekamy, wyciskamy
sok z cytryny - dodajemy do przypraw. Następnie dodajemy 4 łyżki
jogurtu naturalnego, mieszamy. Aby zagęścić panierkę dodajemy 2 łyżki
mąki (resztę zostawiamy do obsypania). Marynujemy w tym piersi na ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, nadziewamy na patyki, obsypujemy
mąką. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni na grill, wkładamy na ok 25 minut.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, parzymy je. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
brokuł, podsmażamy. Gdy
brokuł z kilku stron się zrumieni wsypujemy
ryż, następnie zalewamy go
wodą - wrzucamy kostkę. Co jakiś czas mieszamy
ryż by nie przyklejał się do patelni. W razie potrzeby dolewamy
wody - jednak warto pamiętać, aby nie wlać jej za dużo, bo
ryż będzie zwyczajnie nie smacznie rozgotowany.bon apettit!