Wykonanie
Po 2 tygodniach wczasów "dla aktywnych" wracam z nową energią, zwarta i gotowa do pracy. Niebawem zamiesczę relację, tymczasem na dobry początek prosty przepis na
ryż na sypko.Od dawna nie gotuję już
ryżu w torebkach. Wystarczy zapamiętać proporcje
ryżu do
wody (1:2) i oto cała filozofia gotowania. Do tego
przyprawy takie, które akurat pasują nam do potrawy.
Ryż wychodzi sypki, a ja dla nadania mu jeszcze odrobiny wilgotności lubię na sam koniec dodać odrobinę
jogurtu naturalnego.Polecam przygotowywanie
ryżu w ten sposób. Podobnie robię też
kaszę gryczaną, przepis znajdziecie tutaj
kasza gryczana gotowana na sypkoSkładniki:3/4 szklanki surowego
ryżu1,5 szklanki
wodyszczypta
pieprzu cayennepłaska łyżeczka mielonej
słodkiej paprykićwierć płaskiej łyżeczki
kurkumyopcjonalnie:
sól1 czubata łyżeczka
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:
Ryż wsypać do rondla i zalać
wodą. Dodać
przyprawy i wymieszać.Postawić na niedużym gazie. Gotować pod przykryciem aż
ryż wchłonie całą
wodę (u mnie około 10 minut - trzeba stale
mieć garnek na oku)Gdy cała
woda zniknie zdejmujemy rondel z ognia i zawijamy w gruby koc albo ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.Na sam koniec można
ryż wymieszać z
jogurtem naturalnym.Smacznego!
