ßßß Cookit - przepis na Ryż na sypko

Ryż na sypko

nazwa

Wykonanie

Po 2 tygodniach wczasów "dla aktywnych" wracam z nową energią, zwarta i gotowa do pracy. Niebawem zamiesczę relację, tymczasem na dobry początek prosty przepis na ryż na sypko.
Od dawna nie gotuję już ryżu w torebkach. Wystarczy zapamiętać proporcje ryżu do wody (1:2) i oto cała filozofia gotowania. Do tego przyprawy takie, które akurat pasują nam do potrawy.
Ryż wychodzi sypki, a ja dla nadania mu jeszcze odrobiny wilgotności lubię na sam koniec dodać odrobinę jogurtu naturalnego.
Polecam przygotowywanie ryżu w ten sposób. Podobnie robię też kaszę gryczaną, przepis znajdziecie tutaj kasza gryczana gotowana na sypko
Składniki:
3/4 szklanki surowego ryżu
1,5 szklanki wody
szczypta pieprzu cayenne
płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
ćwierć płaskiej łyżeczki kurkumy
opcjonalnie: sól
1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Ryż wsypać do rondla i zalać wodą. Dodać przyprawy i wymieszać.
Postawić na niedużym gazie. Gotować pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę (u mnie około 10 minut - trzeba stale mieć garnek na oku)
Gdy cała woda zniknie zdejmujemy rondel z ognia i zawijamy w gruby koc albo ręcznik. Odstawiamy na pół godziny.
Na sam koniec można ryż wymieszać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/05/ryz-na-sypko.html