Wykonanie
To kolejny z powiedzmy archiwalnych przepisów, które tutaj umieszczam. Pancakes nadają się idealnie na śniadanie, obiad, kolację, a w moim przypadku trafiły na talerz na podwieczorek.
składniki potrzebne na 6 pancakes:- 1,5 szklanki
mąki;- łyżeczka
proszku do pieczenia;- 2 łyżki
cukru waniliowego;- pół
laski wanilii;-
jajko;- 2 łyżki
cukru;-
mleko;-
woda gazowana;-
sól;-
banan.
sposób przygotowania:
Suche składniki dodajemy do siebie, wbijamy
jajo, dodajemy
wodę oraz
mleko tak by ciasto miało płynną konsystencję. Z laski wyciągamy nasiona, dodajemy do ciasta.
Banana kroimy na paski. Na małą patelnię wlewamy
olej - nagrzewamy, następnie używając chochli porcjujemy i pieczemy kolejno pancakes. Dodajemy
banany, smażymy 3 minuty - następnie obracamy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pancakes świetnie smakują z nutellą i
cukrem pudrem.bon apettit!