ßßß

składniki potrzebne na salsę :- 4 pomidorki koktajlowe;- puszka pomidorów pelati (lub 1 duży pomidor)- papryka słodka koktajlowa;- pół czerwonej cebuli;- 2 ząbki czosnku;- sok z połowy cytryny;- natka pietruszki,- 2 krople tabasco;- łyżeczka papryki słodkiej;- pieprz;- 2 łyżki oliwy z oliwek;składniki potrzebne do ryby:- oliwa i sok z cytryny do pokropienia;- sól cytrynowa;- pieprz cytrynowy;
sposób przyrządzenia :
Cebulkę siekamy na drobno, paprykę na małe kostki, czosnek rozgniatamy nożem i wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Pomidory kroimy na części, natkę siekamy na grubo. Gdy cebulka lekko zbrązowieje wyjmujemy z patelni czosnek - dodajemy pomidory z pietruszką. Co jakiś czas mieszając smażymy przez 8 minut. Po tym czasie wkrapiamy tabasco, wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz i słodką paprykę - dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotową salsę odstawiamy, nagrzewamy piekarnik. Tilapię kropimy oliwą pieprzymy i solimy - grillujemy ją przez 8 minut na 200 stopniach, po tym czasie wyjmujemy rybę kropimy ją cytryną i znów wkładamy na 8 minut na 180 stopni. Gotową rybkę kładziemy na salsę, znakomicie smakuje z tostami z masłem bądź tez dla amatorów ziemniaka dobre będą frytki.bon apettit!