Wykonanie
Znacie tę piosenkę ? Tam jest taki tekst "Ten nasz tata, to okropnie fajny facet, nie chciał draki, więc dzieciaki wziął na spacer (....) pewnie teraz dla ochłody zaprowadzi nas na
lody! Zimne
lody, dla ochłody, to jest to!".Dziś upał, jutro ponoć ma być większy i jeszcze większy. Na upał polecam zimne kąpiele / prysznice. Ale, jakoże nie można cały dzień w wannie / basenie siedzieć - zapraszam na przepyszne domowe
lody waniliowe. Są na prawdę smakowite. Jedyna ich wada jest taka, że (ze względu na
jajka) powinno się je zjeść w ciągu tygodnia. Z drugiej strony... ileż można wytrzymać wiedząc, że takie dobre
lody są w zamrażalniku? ;)
Składniki:2
żółtka2
białka300 ml
śmietany kremówki (30% lub 36%)ok 90 g
cukrucukier waniliowy /
laska wanilii1 łyżka
wodyWykonanie:W
trzech osobnych naczyniach ubijamy 3 składniki
lodów:
Żółtka ubijamy z 50g
cukru i łyżką
wody. Miksujemy / ubijamy tak długo, aż masa stanie się jasna i puszysta (taki dobry kogel-mogiel)
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część
cukru.
Śmietanę ubijamy na sztywno (uwaga, by nie zrobiło się
masło!)Na koniec wszystko delikatnie wymieszać. Polecam do
żółtek delikatnie dodawać pianę z
białek (po łyżce), a następnie
śmietanę i
wanilię (w postaci
cukru, choć lepiej w postaci prawdziwych zairenek
wanilii).Gotową masę wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny.Smacznego!
Wydrukuj przepis