Wykonanie
Ogórki kiszone są w naszym domu "od zawsze". Skoro mama robiła, to ja też zaczęłam robić. Ciągle nie mam dobrego sposobu na przechowywanie ich w warunkach ciepłych, ale te chowane w piwnicy przechowują się idealnie.Ponoć można pasteryzować
ogórki po ukiszeniu... I tak do tej
pory robiłam, niestety nie przyniosło to zadowalającego efektu - na początku -i owszem - smaczne, ale po nie całym roku robią się miękkie i wodniste... Może coś robię nie tak? Nie wiem. Tym czasem wrzucam przepis na najsmaczniejsze
ogórki kiszone, te - przechowywane w piwnicy:Składniki:
świeże
ogórkikorzeń
chrzanukoper włoski
gorczycawoda z
solą ( 6% roztwór
soli - 60gram
soli na 1 litr
wody)
czosnekProporcje na 1 słoik "litrowy":Cały słok wypełniony
ogórkamikawałek
chrzanu (ok 1/3 objętości przeciętnego kciuka)1-2 ząbki
czosnku (1 naprawdę duży, lub 2 średnie)szczypta
gorczycyśredniej wielkości
koper (1 łodyga z 1 kielichem - taki... o średnicy troszkę większej niż szklanka)
woda z
solą - wypełniająca resztę słoka (wychodzi ok 1 litr na 2,5 słoika)Wykonanie:Po pierwsze zdobyć dobre, świeże
ogórki. Najlepiej "te pierwsze", co są na początku sezonu. Podobno te są najzdrowsze i najsmaczniejsze.Następnie należy przygotować zalewę - czyli ugotować roztwór
soli (1 litr
wody + 1 łyżka
soli). Garnek z
wodą odstawić do ostudzenia.
Ogórki porządnie umyć w zimnej wodzie, osuszyć. (Ja myję, następnie wkładam do miski i po umyciu tych 10 kg, zabieram się od razu do wkładania ich do słoików).
Ogórki ułożyć w wyparzonym słoiku "na sztywno", ale tyle tylko, by później całość można było dobrze zalać
wodą.Następnie do słoików włożyć- obrany
chrzan- obrany
czosnek-
koper-
gorczycęI całość zalać ostudzoną zalewą
solną.Gotowe słoiki zakręcić ale nie koniecznie do końca i odstawić gdzieś, gdzie nie straszne będzie "kipienie
ogórków", gdyż
ogórkom zdarza się, że "wykipią" podczas kiszenia. Najlepiej w kuchni. Gdzies po 3 dniach, jak już zmętnieją i zaczną zmieniać kolor, należy słoiki osuszyć i dokręcić i wynieść do piwnicy.Można do tej piwnicy schodzić jeszcze przez kilka dni by słoiki wycierać i dopiero ustawić na półkach jak przestaną kipieć. Jak kto ma czas...Wydrukuj przepis