ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa - bez mleka

Zupa dyniowa - bez mleka

nazwa

Wykonanie

Na wstępie przepraszam - nie będzie zdjęcia gotowej zupy - bo za pomniałam.. no sierota i tyle. Robiłam wcześniej zdjęcia samej dyni - więc będzie tylko sama dynia. Jak będę jeszcze robić, to może dorzucę...
Przepis na zupę mam z zeszytu, w którym zapisywałam różne przepisy od różnych ludzi/przeczytane w necie/zasłyszane.. .Więc niestety nie znam źródła. Wg przepisu zrobiłam pierwszą zupę. Było tak jak trzeba, dynia była smażona z ziemniakami, dopiero później gotowana. A później? Później przyszły dzieci i postanowiłam zupę robić troszkę bardziej na sposób zdrowy. Więc teraz patelnia raczej służy do wymieszania dobrego składników i ew podsmażenia wcześniej czosnku. Tak..
Ta zupa to jest pierwsza potrawa, którą w swoim życiu z dyni zrobiłam. I co lepsze wyszła dobra - na tyle, że jak tylko przychodzi sezon na dynię, to o niej marzę i jest co i raz na naszym stole. :) Polecam wszystkim miłośnikom dyni i nie tylko :)
A teraz przepis.
Składniki (na wywar z warzyw):
3 marchewki,
pietruszka
cebula
2 pałki selera naciowego
1 litr wody
przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, 2 ziarna jałowca, liść laurowy, estragon, oregano, lubczyk, majeranek...)
Pozostałe składniki:
1 marchewka (chyba, że mamy z wywaru)
0,5 kg ziemniaków
0 , 5 kg pieczonej dyni lub puree
cebula (chyba, że mamy z wywaru)
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawy (poza tymi z wywaru: łyżka cukru, curry,, ew natka pietruszki)
ew śmietana do podania
Wykonanie:
(Piszę wykonanie wraz z robieniem wywaru - bo jednak zdecydowaną rzadkością jest dla mnie posiadanie samego wywaru....Jak ktoś ma wywar, to może sam ów wywar wlać do garnka i w nim zagotować ziemniaki i dodatkową marchewkę - cebulę można podsmażyć albo ugotować -co kto woli.)
Marchewkę , ziemniaki, pietruszkę, seler - obieramy i w całości wkładamy do garnka z wodą, do tego dodajemy cebulę - najlepiej od razu pokrojoną. Wsypujemy przyprawy (te z listy "wywar") i gorujemy ok 30 minut. Uwaga - o ile ziele angielskie, jałowiec i liśc laurowy muszą się gotować od początku, tak estragon, oregano, lubczyk i majeranek dobrze dodać tak na ostatnie 10-15 min gotowania. W zupełności wystarczy.
Jak już wywar jest gotowy ,to na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy obrany i pokrojony czosnek. Dajemy mu z 5 minut na podsmażenie się a następnie dodajemy dynię i ziemniaki (ziemniaki dobrze troszkę pokroić). Na malutkim ogniu dajemy warzywom ok 5 minut na to by przeszły smakiem i zapachem czosnku i oliwy. W tym czasie z wywaru wyjmujemy pozostałe warzywa, liść laurowy, ziele i jałowiec. Zostawiamy 1 marchewkę w garnku (przynajmniej ja lubię taki dodatek).
Teraz zostaje już tylko połączenie masy dyniowej z wywarem, doprawienie i zagotowanie. (Moim zdaniem wystarczy zagotować i tyle, już nie ma co dłużej zużywać gazu/prądu).
Można podawać ze śmietaną, ale nie trzeba. Ja lubię bez.
Smacznego.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2012/10/zupa-dyniowa-bez-mleka.html