Wykonanie
Klasyka kuchni francuskiej czyli
wołowina po burgundzku oraz zapiekane ziemniaczki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej
wołowiny to musicie to jak najszybciej nadrobić. Najlepsze jest to, że ten przepis zawsze wychodzi i smakuje obłędnie nie wspominając już o zapachu jaki unosi się w całym domu.
Będę nie skromna i
powiem szczerze, że dzisiejszy obiad smakował na prawdę niesamowicie. Tym razem podaje Wam dwa przepisy na
wołowinę oraz ziemniaczki.Składniki:-ok. 1 kg
wołowiny-2-3 szklanki czerwonego
wytrawnego wina-2 szklanki
bulionu wołowego-1
marchewka-1
cebula-30 dkg
boczku gotowanego-ok. 1/2 szklanki
masła klarowanego-1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego-2
liścia laurowe,
sól,
pieprz-pół łyżeczki
tymiankuSposób przyrządzenia:
Boczek myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na
maśle klarowanym i przerzucamy do garnka. Dodajemy również odkrojoną skórkę z
boczku.
Wołowinę myjemy i kroimy w dużą kostkę ok 2 cm grubości i 3-4 cm długości.
Mięso suszymy papierowym ręcznikiem i smażymy na tym samym
maśle co
boczek. Nie wrzucamy wszystkiego na raz. Każdy kawałek obsmażamy na brązowo. Gotowe kawałki przekładamy do garnka. Następnie
marchewkę i
cebulę myjemy i kroimy w talarki i również podsmażamy na tym samym
maśle. Dodajemy do
mięsa.
Bulion wołowy oraz
wino wlewamy do garnka tak aby przykryło
mięso. Dodajemy łyżeczkę
koncentratu pomidorowego, pokruszone
liścia laurowe,
tymianek,
sól i
pieprz. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni aby gulasz zaczął się gotować i wtedy przykrywamy garnek pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Wołowinę zostawiamy w piekarniku na ok 3 godziny, żeby wszystkie smaki się dobrze wymieszały a
wołowina była mięciutka. Warto uzbroić się w cierpliwość bo zapewniam Was, że smak i zapach jest obłędny.Przepis na ziemniaczki:- ok 1 kg( w zależności od ilości jedzących)- ok. 1 szklanka
mleka- ząbek
czosnku- 1/4 kostki
żółtego sera-2-3 łyżki
masłaZiemniaki myjemy i kroimy w talarki ok 1-2 mm grubości. Formę do zapiekania smarujemy
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
masłem. Układamy połowę talarków i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Posypujemy delikatnie
serem. Kładziemy następną warstwę
ziemniaków i również przyprawiamy
solą i
pieprzem. Zalewamy
ziemniaki mlekiem. Kładziemy dwa kleksy
masła i posypujemy
serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-30 minut, aż
ziemniaki zmiękną.