Wykonanie
Gnioci to przepis wywodzący się z kuchni włoskiej, natomiast jest to nieco inna odmiana naszych
polskich kopytek czy klusek śląskich. Mają jednak inny kształt i zwykle dodawane są do nich składniki dodatkowe.Ja dzisiaj przygotowałem gnioci ze
szpinakiem i
tymiankiem. Z pół kilograma
ziemniaków i
mąki wyczarowałem obiad dla co najmniej czterech osób.
Ziemniaki obrałem i oczyściłem. Na osolonej wodzie
ziemniaki były gotowane do miękkości.Na patelni obok krótko smażyłem
szpinak z
czosnkiem i
tymiankiem. Gdy
szpinak przestygł wymieszałem go z
jajkiem i przełożyłem do wysokiego naczynia aby go zblędować na gładką masę.Kiedy
ziemniaki się już ugotowały zrobiłem z nich gładkie puree nie dodając nic.Po przestygnięciu
ziemniaków do temperatury pokojowej dodałem
szpinak z
jajkiem,
czosnkiem i
tymiankiem. Całość delikatnie wyrobiłem i dodałem
mąki. Gnioci gotowałem 2 minuty, a następnie odsmażyłem je na patelni z
masłem.Składniki :500 g.
ziemniaków250 g.
szpinaku (najlepiej świeżego)3 ząbki
czosnku2 gałązki
tymianku250 g.
mąki pszennej ( Dodaję tyle
mąki ile ciasto nam zabierze, mniej więcej powinno miec konsystencję ciasta na kopytka)Smacznego !