ßßß Cookit - przepis na Ziołowo-szpinakowe gnioci

Ziołowo-szpinakowe gnioci

nazwa

Wykonanie

Gnioci to przepis wywodzący się z kuchni włoskiej, natomiast jest to nieco inna odmiana naszych polskich kopytek czy klusek śląskich. Mają jednak inny kształt i zwykle dodawane są do nich składniki dodatkowe.
Ja dzisiaj przygotowałem gnioci ze szpinakiem i tymiankiem. Z pół kilograma ziemniaków i mąki wyczarowałem obiad dla co najmniej czterech osób.
Ziemniaki obrałem i oczyściłem. Na osolonej wodzie ziemniaki były gotowane do miękkości.
Na patelni obok krótko smażyłem szpinak z czosnkiem i tymiankiem. Gdy szpinak przestygł wymieszałem go z jajkiem i przełożyłem do wysokiego naczynia aby go zblędować na gładką masę.
Kiedy ziemniaki się już ugotowały zrobiłem z nich gładkie puree nie dodając nic.
Po przestygnięciu ziemniaków do temperatury pokojowej dodałem szpinak z jajkiem, czosnkiem i tymiankiem. Całość delikatnie wyrobiłem i dodałem mąki. Gnioci gotowałem 2 minuty, a następnie odsmażyłem je na patelni z masłem.
Składniki :
500 g. ziemniaków
250 g. szpinaku (najlepiej świeżego)
3 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
250 g. mąki pszennej ( Dodaję tyle mąki ile ciasto nam zabierze, mniej więcej powinno miec konsystencję ciasta na kopytka)
Smacznego !
Źródło:http://full-smaku.blogspot.com/2015/05/zioowo-szpinakowe-gnioci.html