Wykonanie
Jesienią zawsze marzy mi się własny dom lub choćby działka, na której mogłabym w dowolnej chwili rozpalić ognisko i wrzucić do popiołu
ziemniaki. W
sumie to na pieczonych z ogniska ziemniakach mogłabym przetrwać CAŁĄ JESIEŃ:) Co zrobić, gdy nie ma się działki lub czasu na ognisko? Alternatywą mogą być pieczone
ziemniaki w piekarniku. Można je podawać z
masłem,
masłem ziołowym,
śmietaną lub różnego rodzaju dipami. Ja zdecydowałam się na dip
jogurtowo-
ziołowy.
Składniki
ziemniaki średniej wielkości - najważniejsze, żeby każdy z nich był podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie
masłomały
grecki jogurtząbek
czosnkugarść świeżego
tymianku (można zastąpić suszonym)Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Następnie zawijamy w folie aluminiową - pamiętamy, żeby do środka dodać pół łyżeczki
masła.
Ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę. Czas ten można skrócić do 30 minut, jeśli wcześniej obgotujemy
ziemniaki w wodzie - wkładamy je do zimnej
wody i odcedzamy, kiedy zaczną wrzeć. Natomiast o wiele lepiej smakują robione tylko w piekarniku.W
między czasie robimy nasz dip. Do
jogurtu dodajemy wyciśnięty
czosnek oraz poszatkowany
tymianek. Można dodać
soli i
pieprzu.Wyciągamy nasze
ziemniaki, kroimy na pół, solimy i podajemy z dipem. To świetna przekąska lub jako dodatek do obiadu. Ja połączyłam je z pieczoną
dynią i
stekiem. PYSZNOŚCI!