Wykonanie
Coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, więc wyszukuję i łączę różne pomysły na dania z grilla. Przepisy na marynatę i sos zostały znalezione tutaj, ale nieznacznie je zmieniłem. Dodam, że wyszło bardzo smacznie, na sezon grillowy w sam raz :)

Składniki :- około kilograma chudej
karkówki,-
czerwone papryki,-
pieczarki,-
cebula.Marynata na 24 godziny :- 100 ml
oleju,- 2 łyżki
ostrego ketchupu,- 1 łyżka
musztardy,- 2 duże starte ząbki
czosnku,- 2 łyżki
przyprawy grillowej do
mięsa,- 2 łyżki słodkiej mielonej
papryki,- 1/4 łyżeczki
chilli,- sok z 1/2
cytryny.
Sos śliwkowy :- 1
czerwona cebula,- łyżka
oleju,-
czosnek granulowany lub świeży,- 3 łyżki powideł ( miałem domowe, bez
cukru ),- 1 -2 łyżki
octu balsamicznego,-
sól,
pieprz.Wykonanie :Szaszłyki :
Mięso pokroić w kostkę. Składniki marynaty wymieszać i zamarynować w niej
mięso. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie, aby nie paliły się podczas grillowania. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Nadziewać na zmianę
mięso,
paprykę,
mięso,
cebulę,
mięso,
pieczarki. Grillować na powietrzu, najlepiej w miłym towarzystwie :)Sos :
Cebulę drobno posiekać i poddusić na
oleju do miękkości, dodać resztę składników. Całość zagrzać do połączenia smaków, przełożyć do miseczki i schłodzić.