Wykonanie
Bardzo dobry deser, pełen
kokosowo -
waniliowego smaku przełamanego kwaskowymi
malinami i
jeżynami. Na zbliżające się Walentynki będzie doskonały. Zresztą kolor też odpowiedni, więc zapraszam. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;)Deser bierze udział w konkursie walentynkowym organizowanym na blogu :http://foodmania-przepisy.blogspot.com/Produkty znajdujące się w ofercie sklepu :http://www.owocowyraj.eu/product-pol-524-Kasza-jaglana-1-kg.htmlhttp://www.owocowyraj.eu/product-pol-162-Cukier-z-prawdziwa-wanilia-50-g.html
Składniki :Masa kokosowa :- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej,- 2,5 -3 szklanek
mleka (ilość
mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać)- 150 g
wiórków kokosowych,- 3 - 4 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią,Masa
malinowo - jeżynowa :- około 400 g
malin i
jeżyn ( miałem zamrożone z lata :)),- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej,- 1 - 2 łyżki
cukru,Do dekoracji :- kawałek marcepana,- listki
stevii lub
mięty.Wykonanie :Wiórki z
cukrem uprażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sicie i wrzucić do gotującego
mleka razem z uprażonymi wiórkami. Gotować do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącej
wody lub
mleka. Kiedy
kasza będzie miękka zmiksować ją w blenderze i rozłożyć do pucharków. Zamrożone
owoce zagotować w garnku z
cukrem i zagęścić
mąką rozmieszaną w małej ilości
wody.
Owocowy żel nałożyć na masę
kokosową i ozdobić np. listkami
mięty lub jak ja
stevii i kawałkiem marcepana.