Wykonanie
Letni deser, alternatywa dla
śmietan i
śmietanek w klasycznych lodach. Zamrożone, zblendowane
maliny i parę łyżek gorącej
czekolady. Niby nic zwykłego, mała rzecz a cieszy. Zdecydowanie moje klimaty, bo zimne, kwaskowate
maliny i dosyć gorzka, a jednak słodkawa, gorąca
czekolada to (moim zdaniem) świetne połączenie!



3 koszyczki
malin100 g
gorzkiej czekoladyopcjonalnie: łyżeczka
cukru z
waniliąmięta do dekoracji

Opłukane (nie osuszone)
maliny zmiksować (pozostawiając około 1/2 szklanki) z
cukrem z
wanilią. Przelać do plastikowego pojemnika i przykryć folią spożywczą. Mrozić 2,5- 4 godziny. Na kilka minut przed wyciągnięciem musu z zamrażarnika rozpuścić
czekoladę w kąpieli
wodnej. Mus przelać do 2 szklanek, na polać nieco przestudzoną
czekoladą, udekorować
owocami i listkami
mięty. Podawać od razu. Smacznego!