Wykonanie
Lato dopisało w tym roku i wszyscy możemy cieszyć się pięknym słońcem i wakacyjnymi przerwami:). Nawet ja jestem jakoś bardziej leniwa i niechętnie do komputera siadam. Również gotowanie bywa trudne, a upały w tym nie pomagają i uciekamy z kuchni jak najszybciej...Mam dla Was jednak szybki pomysł na obiad. A całość z przygotowaniem nie powinna zająć więcej jak 20 minut:).Do dzieła...
Składniki 2 porcje:1 średniej wielkości
brokuł1
pomidor lub garść
pomidorków koktajlowych5
suszonych pomidorów (u mnie z zalewy z
oleju słonecznikowego)1 mała
czerwona cebula150g
sera feta lub białego1/3 szklanki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1/6 szklanki
octu jabłkowegosól morska i
pieprz wg smakuszczypta
chiliłyżeczka
ziół prowansalskich1/2 łyżeczki suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
słodkiej paprykiBrokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze około 10-12 minut (można dłużej jeśli wolicie miększy).W tym samym czasie przygotowujemy sos.
Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy (najlepiej w specjalnej krajalnicy będzie więcej soku). W szklance mieszamy
oliwę,
ocet jabłkowy i wszystkie
przyprawy. Dodajemy cienko pokrojone
suszone pomidory. Tak przygotowanym sosem zalewamy
cebulę i odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce (około 5 minut).W
między czasie kroimy świeże
pomidory i rozdrabniamy
ser.Ugotowany
brokuł wykładamy na półmiski, polewamy przygotowanym wcześniej sosem (dodajemy do niego świeże
pomidory) a po wierzchu posypujemy kawałkami
sera i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego...