Wykonanie
Jak to miło znów poczuć się dzieckiem. W zaciszu rodzinnego domu, przy maminej spódnicy, bezpiecznym i radosnym...a co może przywołać takie wspomnienia? Oczywiście, że potrawy z dziecięcych lat.Ja zawsze czułam się wyjątkowo po porcji knedli ze
śliwkami, oblanych złocistym
masełkiem z bułeczką .Uwielbiam knedle mojej mamy i myślę, że i Wam przypadną do gustu. Bo nie ma jak przepis wypróbowany przez lata, który zawsze dodawał uśmiechu twarzom domowników.Zapraszam na knedle mojej mamy, oblane złocistą bułeczką i słodziutką
śliwką w środku...
Składniki:około 1kg
ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskęokoło 0/5 kg
śliwek węgierek bez pestek
mąka pszenna (1/4 całości ciasta na knedle)3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 małe
jajkacukiersólmasło i
bułka do polaniaOstudzone przeciśnięte
ziemniaki dzielimy nożem na 4 równe części. Jedną z nich zastępujemy
mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodajemy
jajka i całość ugniatamy na zwarte ciasto.Następnie formujemy małe płaskie, okrągłe kawałki ciasta, które nadziewamy
śliwkami i odrobiną
cukru. Jeżeli
śliwki są niewielkie można włożyć je całe.Następnie gotujemy
wodę na knedle, którą lekko solimy. Na gotującą
wodę wrzucamy knedle, pamiętajcie aby nie było za gęsto.Gotujemy przez chwilę aż knedle będą pływać na powierzchni.Ugotowane knedle wykładamy na talerzyki i polewamy smażoną bułeczką. Najlepiej smakują na ciepło i jak są świeże.Bułeczka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Najpierw należy rozpuścić około pół kostki
masła a następnie dodać 3 do 4 łyżek
bułki tartej i smażyć do złocistego koloru. Uważajcie bo może się przypalić.
Smacznego....