ßßß
Składniki:300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 łyżeczki musztardy2-3 łyżki płatków kukurydzianych1 jajko1 / 2 łyżeczki przyprawy do grilla1 / 2 łyżeczki do mięsa mielonego1 / 4 krążka camemberta z grzybami leśnymimąka do obtoczenia mięsaPłatki kukurydziane pognieść drobno ręką (przyznam się od razu, że są w przepisie dlatego, że nie miałam bułki tartej, ale okazało się, że świetnie się sprawdziły). Wsypać je do miski, razem z mięsem, musztardą, jajkiem i przyprawami. Dobrze wymieszać i pognieść chwilę ręką, żeby mięso połączyło się dokładnie z jajkiem. Przygotować talerz z mąką oraz pokroić camembert na niewielkie kawałki. Mięso podzielić na 8-10 części. Każdą część lekko rozpłaszczać, wkładać kawałek camemberta i formować kuleczkę. Każdą kuleczkę obtoczyć porządnie w mące. Na patelni rozgrzać porządnie olej. Kłaść na nim mięski. Najlepiej dokładnie obsmażyć je z dwóch stron, a później na małym ogniu dosmażyć. Wtedy camembert nie wycieka, a mięso się nie rozpada.Podałam mięski z ziemniaczkami, sosem grzybowym (do którego dla urozmaicenia dodałam 1 / 4 krążka camemberta) i z czerwoną kapustą.Smacznego!