Wykonanie
Kruche ciasto z orzeźwiającym
cytrynowym kremem czyli tradycyjna francuska
tarta.
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki,150 g
masła,1
jajko,3/4 szklanki
cukru pudru,1 łyżka
śmietanyKrem
cytrynowy:150 ml
śmietany kremówki,4
jajka,3/4 szklanki
cukru,sok i starta skórka z 3
cytrynRozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy, pamiętając o tym, aby
masło było schłodzone. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenie i wysypujemy
fasolę, by ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z
fasolą i wykładamy krem
cytrynowy, którego przygotowanie zaczynamy od ubicia
jajek z
cukrem na kogel-
mogel. Następnie dodajemy kremówkę oraz sok i
skórkę cytryny. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika, by zapiec krem. Trwa to około 30 minut. Ostudzoną tartę obficie posypujemy
cukrem pudrem.SMACZNEGO!