Wykonanie
Tuńczyk to bogactwo cennego
białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i D. Spośród ryb
morskich zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych. Na naszych stołach najczęściej gości w wersji konserwowej, natomiast najbardziej wartościowy jest podawany w formie marynowanej lub surowej.Pomimo ceny czasem warto po niego sięgnąć i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Dziś proponuję
tuńczyka w postaci
steków, które przygotowuje się błyskawicznie i które równie błyskawicznie znikają z talerzy.
Składniki
Świerzy tuńczykOliwa z oliwekTymianekSól himalajska
CytrynaPrzygotowanie
Tuńczyka opłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na ok. półtorej centymetrowe
steki. Smarujemy
oliwą z oliwek z dodatkiem kilku kropel
soku z cytryny i posypujemy
solą himalajską i
tymiankiem. Odstawiamy na 15 minut.
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową albo grilla elektrycznego i smażymy z każdej strony po 2 minuty.Najlepiej smakuje skropiony
sokiem z cytryny i podany z młodymi
ziemniakami i
sałatą z
cytryną posypaną
bryndzą.Smacznego!