Wykonanie
Upał w
mieście strasznie doskwiera:) Tak długo wyczekiwana piękna pogoda
daje się teraz mocno we znaki zwłaszcza mojemu tarasowemu ogródkowi. Nie ważne ile wleję
wody raco wieczorem większość roślin niestety wymaga reanimacji. Ale za to dziś zerwałam pierwszą własną
poziomkę!!! Nie
mogę się już doczekać
pomidorków koktajlowy - ale one wciąż uparcie
zielenią się na krzaczkach. Wracając do gotowania, aby nie podnosić już i tak wysokiej temperatury postanowiłam zrobić szybciutką
botwinkę z dodatkiem zielonego
ogórka i
koperku.
Składniki:ok 2 litrów
wywaru warzywnegopęczek
botwinki5
młodych ziemniakówzielony
ogórekpęczek
koperku100 ml
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:
Wywar zagotowuję.
Botwinkę dokładnie myję, łodyżki z liśćmi drobno sieka a
buraczki kroję w małą kostkę.
Ziemniaki szoruję i również kroje w drobną kostkę. Warzywa dodaję do gotującego się
wywaru. Całość gotuję około 25 minut pod przykryciem.Po tym czasie haruje
jogurt odrobiną gorącej zupy, a następnie dodaję do garnka i dokładnie mieszam. Zdejmuję z ognia.
Ogórka obieram i kroje w kostkę,
koperek siekam i dodaję do już zabielonej zupy. Zupy juz nie gotuję. Podaję bezpośrednio po przygotowaniu posypaną dodatkowo
koperkiem.Smacznego!