Wykonanie
Czy da się zrobić smaczny sernik bez prawdziwego twarogu? Da się!
Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię.Spód:300 g
ciasteczek owsianychpół kostki
masłaSernik:600 g
serka wiejskiego3
jajkapół szklanki
cukrusok wyciśnięty z dwóch
limonekbudyń bananowyCiasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone
masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny
mieć temperaturę pokojową.
Serki miksujemy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy
cukier, sok z
limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i
budyń, mieszamy.
Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą
twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli
wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Ostatnio czasu na pieczenie coraz mniej, jak się okazuje praca 7 dni w tygodniu nie jest tak prosta jak się wydawało. Z drugiej jednak strony
daje mi to tyle radości, że z nikim innym bym się nie zamieniła na miejsca. Jest sporo prawdy w powiedzeniu "rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz pracował" ;)Bruce'a słucha się świetnie, kiedy człowiek szczęśliwy!