ßßß Cookit - przepis na Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich

Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich

nazwa

Wykonanie

Czy da się zrobić smaczny sernik bez prawdziwego twarogu? Da się! Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię.
Spód:
300 g ciasteczek owsianych
pół kostki masła
Sernik:
600 g serka wiejskiego
3 jajka
pół szklanki cukru
sok wyciśnięty z dwóch limonek
budyń bananowy
Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.
Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Serki miksujemy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier, sok z limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.
Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Ostatnio czasu na pieczenie coraz mniej, jak się okazuje praca 7 dni w tygodniu nie jest tak prosta jak się wydawało. Z drugiej jednak strony daje mi to tyle radości, że z nikim innym bym się nie zamieniła na miejsca. Jest sporo prawdy w powiedzeniu "rób to, co kochasz, a nigdy nie będziesz pracował" ;)
Bruce'a słucha się świetnie, kiedy człowiek szczęśliwy!
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/11/sernik-limonkowo-bananowy-z-serkow.html