Wykonanie
Tak jak obiecałam wstawiam dzisiaj kolejnego posta. Tym razem
pora na zapiekane
pieczarki, które uwielbiam ;) Danie to jest bardzo proste i robi się je bardzo szybko, a w zamian za to otrzymujemy super smak.
Składniki:8 dużych
pieczarek2 plasterki
szynki parmeńskiej1 średni
pomidor100 g
sera mozzarellaświeża
bazyliaszczypiorekmasło czosnkowePrzygotowanie:Na początku myjemy, obieramy i układamy na blasze
pieczarki. Wstawiamy je do piekarnika, który ustawiamy na 100 stopni i pieczemy do czasu aż nasze
pieczarki nie będą już surowe. W tym czasie kroimy
pomidora na małe kosteczki i siekamy około 15 listków
bazylii, tak przygotowane składniki smażymy na
maśle czosnkowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy nasze plasterki
szynki w kosteczkę, siekamy
szczypiorek i ścieramy
mozzarellę. Gdy nasze
pieczarki są już gotowe uzupełniamy je farszem w następującej kolejności:
ser mozzarella,
pomidory,
ser mozzarella,
szynka,
szczypiorek,
ser mozzarella. Tak przygotowane
pieczarki wkładamy jeszcze na trochę do piekarnika, aż nasz
ser się roztopi. Na koniec kładziemy na każdej
pieczarce po listku
bazylii. Ja proponuję podać
pieczarki z grzankami czosnkowymi.POWODZENIA I SMACZNEGO
Moja propozycja podania:
Petite Princesse