ßßß Cookit - przepis na Biało-czerwona sałatka

Biało-czerwona sałatka

nazwa

Wykonanie

Dziś talerz w barwach narodowych:-) Choć danie raczej nie wywodzi się z naszej kuchni, to połączenie sera z pomidorem nie jest u nas żadną nowością:-) Nie wiem jak inni, ale ja z moją siostrą, gdy byłyśmy dzieciakami, często, szczególnie latem zajadałyśmy się kanapkami z pomidorem i serem właśnie:-) No tak, ale odkąd poznałam ser mozzarella, zresztą właśnie u mojej siostry zjadłam go pierwszy raz, to teraz jak tylko jest możliwość to najchętniej jem właśnie z tym serem pomidory i tak podane:-)
Mozzarellę lubię nie tylko w tej wersji, jest świetna do różnego typu zapiekanek, lasagne (hmmm, w sumie to też rodzaj zapiekanki:-), czy na pizze, można też zrobić smażony ser w panierce, ale wszystko po kolei.
Tym razem Caprese, bo tak nazywa się ta sałatka. Nazwę poznałam dużo po tym jak moje podniebienie poznało smak połączenia mozzarelli z pomidorem, oliwą i bazylią:-). Jeśli jest jeszcze ktoś kto nie próbował, to koniecznie powinien to nadrobić!
Polecam np. na sobotnie śniadanie.
Sałatka Caprese
Składniki:
- 1 większy pomidor
- 1 kulka sera mozzarella
- oliwa
- bazylia
- sól, pieprz (według uznania)
Przygotowanie:
1. Ser odcedzam z zalewy i kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm (zwykle udaje mi się pokroić na około 10 plastrów, choć ten pierwszy i ostatni to takie mizerotki).
2. Pomidora myję, kroję na plastry podobnej grubości co ser.
3. Plastry sera i pomidora układam na talerzu na przemian, tak żeby na siebie lekko nachodziły.
4. Ułożone pomidory i ser delikatnie, ale w miarę równomiernie polewam oliwą, posypuję bazylią i doprawiam solą, pieprzem.
Choć raczej sól i pieprz stawiam na stół tak, aby każdy według uznania sam sobie mógł doprawić, bądź nie i delektował się cudownym smakiem pomidora z mozzarellą i oliwą.
Do całości podaję chwilę wcześniej zrobione grzanki. Smakowitości!
Smacznego!!
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/08/biao-czerwona-saatka.html