Wykonanie
Dziś talerz w barwach narodowych:-) Choć danie raczej nie wywodzi się z naszej kuchni, to połączenie
sera z
pomidorem nie jest u nas żadną nowością:-) Nie wiem jak inni, ale ja z moją siostrą, gdy byłyśmy dzieciakami, często, szczególnie latem zajadałyśmy się kanapkami z
pomidorem i
serem właśnie:-) No tak, ale odkąd poznałam
ser mozzarella, zresztą właśnie u mojej siostry zjadłam go pierwszy raz, to teraz jak tylko jest możliwość to najchętniej jem właśnie z tym
serem pomidory i tak podane:-)
Mozzarellę lubię nie tylko w tej wersji, jest świetna do różnego typu zapiekanek, lasagne (hmmm, w
sumie to też rodzaj zapiekanki:-), czy na pizze, można też zrobić smażony
ser w panierce, ale wszystko po kolei.Tym razem Caprese, bo tak nazywa się ta
sałatka. Nazwę poznałam dużo po tym jak moje podniebienie poznało smak połączenia
mozzarelli z
pomidorem,
oliwą i
bazylią:-). Jeśli jest jeszcze ktoś kto nie próbował, to koniecznie powinien to nadrobić!
Polecam np. na sobotnie śniadanie.
Sałatka CapreseSkładniki:- 1 większy
pomidor- 1 kulka
sera mozzarella-
oliwa-
bazylia-
sól,
pieprz (według uznania)
Przygotowanie:1.
Ser odcedzam z zalewy i kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm (zwykle udaje mi się pokroić na około 10 plastrów, choć ten pierwszy i ostatni to takie mizerotki).
2.
Pomidora myję, kroję na plastry podobnej grubości co
ser.3. Plastry
sera i
pomidora układam na talerzu na przemian, tak żeby na siebie lekko nachodziły.4. Ułożone
pomidory i
ser delikatnie, ale w miarę równomiernie polewam
oliwą, posypuję
bazylią i doprawiam
solą,
pieprzem.Choć raczej
sól i
pieprz stawiam na stół tak, aby każdy według uznania sam sobie mógł doprawić, bądź nie i delektował się cudownym smakiem
pomidora z
mozzarellą i
oliwą.Do całości podaję chwilę wcześniej zrobione grzanki. Smakowitości!Smacznego!!