Zimą a zwłaszcza w okresie postu spożywamy więcej ryb. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony jest śledziom. Proponuję podać je pod pierzynką. Pod tą nazwą kryje się smaczna sałatka, która dzięki użyciu min. ziemniaków jest bardzo sycąca. Sądzę, że będzie ona wspaniałym uzupełnieniem imprezowego menu. Sałatka ta to także fajny pomysł na szybki obiad. Polecam!SKŁADNIKI0,50 dag śledzimatijas;1 cebula;1 puszka kukurydzy konserwowej;4 ziemniaki ugotowane w mundurkach;2 ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;majonez;jogurt naturalny;pieprz czarny świeżo zmielony PRYMAT;pieprz kolorowy świeżo zmielony PRYMAT.WYKONANIEŚledzie moczymy w wodzie lub mleku przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu kroimy je w kosteczkę i układamy w szklanym, przezroczystym naczyniu. Dzięki temu widoczne będą wszystkie warstwy naszej sałatki. Na ryby układamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieprzymy i przykrywamy warstwą sosu majonezowo-jogurtowego. Buraczki SMAK odcedzamy i ścieramy na tarce jarzynowej. To będzie kolejna warstwa. Następnie kolej na kukurydzę i starte na tarce ziemniaki. Później układamy drobno posiekane ogórki kiszone. Na to pieprz i warstwa sosu. Na wierz ścieramy jajka na drobniutkich oczkach tarki i wszystko przyprószamy kolorowym pieprzem PRYMAT.