ßßß
SKŁADNIKI0,50 dag fileta z piersi z kurczka;1 papryka czerwona;1 cebula;ząbek czosnku;0,30 dag pieczarek;0,20 dag sera żółtego;3 jaja;3 łyżki mąki ziemniaczanej;0,5 łyżki suszonego oregano;0,5 łyżki suszonej bazyli;sól;pieprz;olej kujawski czosnkowy.WYKONANIEPierś kurczaka kroimy w kostkę około 1x1 cm, wrzucamy do miski. Paprykę wydrążamy z pestek , pieczarki, cebule i czosnek obieramy. Wszystko kroimy w kosteczkę i dosypujemy do miski z mięsem. Dodajemy starty ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski o smaku czosnku. Kładziemy łyżką małe porcje i rozsmarowujemy tworząc małe placuszki. Pieczemy z każdej strony do momentu, aż kotlecik się zarumieni.Kotleciki z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.