Wykonanie
Muszę się Wam do czegoś przyznać, uwielbiam dania z
kapusty kiszonej. Postanowiłam więc, że
będę miała swoją.
Kapustę kupiłam poszatkowaną, więc roboty było dużo mniej.
SKŁADNIKI10 kg
kapusty poszatkowanej;10 łyżek
soli;1 kg
marchwi;WYKONANIE
Kapustę wsypujemy do dużej miski, zasypujemy
solą i pozostawiamy na godzinkę. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej
marchew. Dodajemy ją do
kapusty, dokładnie wszystko mieszając.
Kapustę odciskamy i układamy w kamiennym garnku, mocno ubijając piąstkami. Na wierzchu powinno zostać trochę soku. Kładziemy talerzyk i przyciskamy czymś ciężkim. Odstawimy
kapustę na 10 dni. Co drugi dzień
kapustę przebijamy szpikulcem, aby ja odgazować. Gdy
kapusta ukiśnie, przekładamy ją do słoików. Pod nakrętkę typu twist podkładamy cieniutką folię, aby nakrętki nam nie zardzewiały. I w ten sposób możemy cieszyć się smakiem swojej
kapusty.