ßßß Cookit - przepis na Pasztet na zimno z ziołami i whisky.

Pasztet na zimno z ziołami i whisky.

nazwa

Wykonanie

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku kochani , w końcu ogarnęłam się po operacji i wróciłam do kuchni na dobre. Dziś coś szybkiego , smacznego na kolacje i śniadanie. Fajne gdy wpadną goście.
Składniki :
150 g masła
250 g wątróbki wieprzowej
250 g wątróbki drobiowej
2 średnie cebule
1 posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki estragonu
1/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 kuleczki ziela angielskiego ( zmielone lub drobno zmiażdżone )
3 łyżki stołowe whisky
Przygotowanie :
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy 100 g masła .Dodajemy posiekaną cebule i czosnek - szklimy nie rumieniąc ok 4 min. Następnie dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy. Dodajemy oczyszczoną , umytą i osuszoną wątróbkę i smażymy cały czas mieszając ok 8-10 min. Na koniec dodajemy whisky , mieszamy i zdejmujemy z gazu. Przelewamy wszystko do głębokiego naczynia i miksujemy lub blendujemy . Przekłamy do miseczki .Pozostawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy pozostałe masło i zalewamy nim pasztet.Przystrajamy zieloną pietruszką lub świeżą bazylią. Zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 3-6 godzin a najlepiej na całą noc. Pasztet świetnie smakuje zarówno ze świeżym pieczywem jak i z grzankami. Doskonale komponuje się smakowo z żurawiną.
Smacznego :)
:)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2013/01/pasztet-na-zimno-z-zioami-i-whisky.html