Wykonanie
Wilgotny, kremowy, słodki,
czekoladowy sernik z nutką dyni.Zjedzony ze smakiem. Pieczony wspólnie z koleżanką Ania. Bo kiedy
siedzi si cały dzień nad nauką miło jest
mieć coś słodkiego do zjedzenia. A, że obie ostatnio miałyśmy
smaka na sernik.Sernik jest bardzo aromatyczny. A
dynia i
czekolada idealnie trafiają w jesienne chłodne klimaty.Bez uszczerbku na smaku zamiast
cukru użyłyśmy
Stewii. Więc deser nadaje się dla diabetyków i dbających o linię.Wykorzystałam
dżem dyniowy, który można zastąpić puree
dyniowym (jednak należy dodać więcej słodzika i łyżeczkę
cynamonu)Sernik pieczony w wirtualnej kuchni razem z
GinMaggieOlaWojciechLejdi
W wersji bezglutenowej należy użyć
mąki bez glutenu na przykład gryczanej.kruchy spód150g
mąki pszennej pełnoziarnistej
żółtko1 łyżeczka stewi
75g schłodzonego masłołyżka zimnej wody1 łyżeczka cynamonuZ podanych składników zagnieść kruchy spód. Schłodzić w zamrażarce przez 30min.masa serowa1kg półtłustego twarogu 3 krotnie mielonego1 szkl dżemu dyniowego lub 1szkl puree dyniowego (+kardamon, cynamon)100g czekolady gorzkiej4 jajka + białko6 łyżeczek stewi1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka kakaoCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i krótko miksować.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając papier poza obręcz. Ścianki wysmarować miękkim masłemCiasto rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy, następnie wylać masę serową.Wstawić do nagrzanego do 170stopni piekarnika.Piec 60minut. Studzić w piekarniku. Przed podaniem schłodzić.