Wykonanie
Bez czego nie wyobrażam sobie świąt? Strudla makowa!Koniecznie musi pojawić się na moim świątecznym
stole.Serniki, jabłeczniki, babki,
biszkopty to wszystko jest codziennością.A makowy wypiek figuruje u mnie właśnie raz w roku. W tym magicznym okresie.Z dziadkowym
miodem, własnoręcznie łuskanymi
orzechami włoskimi, domową
skórką pomarańczową i samodzielnie zmielonym
makiem, a to wszystko otulone ukochanym
ciastem drożdżowym. W piekarniku pięknie rośnie, a jeśli nawet pęknie w czasie pieczenia to tylko
doda mu uroku.Mnóstwo pracy, ale kiedy już wyciągniemy jeszcze ciepły z piekarnika nie sposób mu się oprzeć. Pyszny i wilgotny, idealnie słodki i aromatyczny.Najlepiej upiec kilka, bo bardzo szybko znika w nieznanych okolicznościach :P A, jak zostawimy obok choinki kawałek dla Mikołaja to z pewnością znajdziemy pod nią mnóstwo wspaniałych prezentów :DChociaż w tym roku w czasie świąt nie
mogę prawie patrzeć na jedzenie. Tak to już jest jak ma się prawie 40stopni gorączki. Na wigilię zjadłam kawałek opłatka, a i to było ciężko. Będziemy nadrabiać za dwa dni w czasie moich urodzin.
A o to i przepis.Masa makowa:250 g
maku100 g
orzechów włoskich, grubo posiekanych100 g
rodzynek, najlepiej sułtanek50 g smażonej
skórki pomarańczowej, według przepisu, znajdującego się tutaj lub gotowej, kandyzowanej3
jajka150g
miodu50g
cukruMak sparzyć wrzątkiem na sitku. Zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Całość podzielić na dwie części.
ciasto drożdżowe25 g świeżych
drożdży2
jajka60 g drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudru360 g
mąki pszennej tortowej150 ml ciepłego
mleka50 g
margaryny, roztopionej i ostudzonejZ letniego
mleka, łyżki
cukru,
drożdży i łyżki
pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
jajka,
cukier i rozczyn i zagniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy rozpuszczoną
margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować tworząc prostokąt. Posmarować dokładnie masą
makową i zwinąć. Ciasto dokładnie skleić. Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 2 cm luzu. Piec 30min w 170stopniach.Po upieczeniu makowce można dobrowolnie ozdobić.
Cukier puder,
lukier itpSmacznego :D