ßßß


Bez czego nie wyobrażam sobie świąt? Strudla makowa!Koniecznie musi pojawić się na moim świątecznym stole.Serniki, jabłeczniki, babki, biszkopty to wszystko jest codziennością.A makowy wypiek figuruje u mnie właśnie raz w roku. W tym magicznym okresie.Z dziadkowym miodem, własnoręcznie łuskanymi orzechami włoskimi, domową skórką pomarańczową i samodzielnie zmielonym makiem, a to wszystko otulone ukochanym ciastem drożdżowym. W piekarniku pięknie rośnie, a jeśli nawet pęknie w czasie pieczenia to tylko doda mu uroku.Mnóstwo pracy, ale kiedy już wyciągniemy jeszcze ciepły z piekarnika nie sposób mu się oprzeć. Pyszny i wilgotny, idealnie słodki i aromatyczny.Najlepiej upiec kilka, bo bardzo szybko znika w nieznanych okolicznościach :P A, jak zostawimy obok choinki kawałek dla Mikołaja to z pewnością znajdziemy pod nią mnóstwo wspaniałych prezentów :DChociaż w tym roku w czasie świąt nie mogę prawie patrzeć na jedzenie. Tak to już jest jak ma się prawie 40stopni gorączki. Na wigilię zjadłam kawałek opłatka, a i to było ciężko. Będziemy nadrabiać za dwa dni w czasie moich urodzin.
A o to i przepis.Masa makowa:250 g maku100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych100 g rodzynek, najlepiej sułtanek50 g smażonej skórki pomarańczowej, według przepisu, znajdującego się tutaj lub gotowej, kandyzowanej3 jajka150g miodu50g cukruMak sparzyć wrzątkiem na sitku. Zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Całość podzielić na dwie części.ciasto drożdżowe25 g świeżych drożdży2 jajka60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru360 g mąki pszennej tortowej150 ml ciepłego mleka50 g margaryny, roztopionej i ostudzonejZ letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka,cukier i rozczyn i zagniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować tworząc prostokąt. Posmarować dokładnie masą makową i zwinąć. Ciasto dokładnie skleić. Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 2 cm luzu. Piec 30min w 170stopniach.Po upieczeniu makowce można dobrowolnie ozdobić. Cukier puder, lukier itpSmacznego :D