ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Bez czego nie wyobrażam sobie świąt? Strudla makowa!
Koniecznie musi pojawić się na moim świątecznym stole.
Serniki, jabłeczniki, babki, biszkopty to wszystko jest codziennością.
A makowy wypiek figuruje u mnie właśnie raz w roku. W tym magicznym okresie.
Z dziadkowym miodem, własnoręcznie łuskanymi orzechami włoskimi, domową skórką pomarańczową i samodzielnie zmielonym makiem, a to wszystko otulone ukochanym ciastem drożdżowym. W piekarniku pięknie rośnie, a jeśli nawet pęknie w czasie pieczenia to tylko doda mu uroku.
Mnóstwo pracy, ale kiedy już wyciągniemy jeszcze ciepły z piekarnika nie sposób mu się oprzeć. Pyszny i wilgotny, idealnie słodki i aromatyczny.
Najlepiej upiec kilka, bo bardzo szybko znika w nieznanych okolicznościach :P A, jak zostawimy obok choinki kawałek dla Mikołaja to z pewnością znajdziemy pod nią mnóstwo wspaniałych prezentów :D
Chociaż w tym roku w czasie świąt nie mogę prawie patrzeć na jedzenie. Tak to już jest jak ma się prawie 40stopni gorączki. Na wigilię zjadłam kawałek opłatka, a i to było ciężko. Będziemy nadrabiać za dwa dni w czasie moich urodzin.
A o to i przepis.
Masa makowa:
250 g maku
100 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100 g rodzynek, najlepiej sułtanek
50 g smażonej skórki pomarańczowej, według przepisu, znajdującego się tutaj lub gotowej, kandyzowanej
3 jajka
150g miodu
50g cukru
Mak sparzyć wrzątkiem na sitku. Zmielić dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Całość podzielić na dwie części.
ciasto drożdżowe
25 g świeżych drożdży
2 jajka
60 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
360 g mąki pszennej tortowej
150 ml ciepłego mleka
50 g margaryny, roztopionej i ostudzonej
Z letniego mleka, łyżki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka,cukier i rozczyn i zagniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować tworząc prostokąt. Posmarować dokładnie masą makową i zwinąć. Ciasto dokładnie skleić. Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając ok. 2 cm luzu. Piec 30min w 170stopniach.
Po upieczeniu makowce można dobrowolnie ozdobić. Cukier puder, lukier itp
Smacznego :D
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/bez-czego-nie-wyobrazam-sobie-swiat.html