ßßß Cookit - przepis na Sernik bez spodu

Sernik bez spodu

nazwa

Wykonanie

Po ciężkim, na prawdę ciężkim tygodniu. W końcu weekend. Wypocznę i nawdycham się jodu w doborowym towarzystwie. Akcja podbijamy Trójmiasto. :D
Jeszcze jeden słodki wypiek. Zeszło tygodniowy. Kremowy i bardzo wilgotny. Mi i przyjaciółkom smakował. Wam na pewno też będzie. Masło orzechowe przełamało słodycz i nadało ciekawego smaku.
Sernik
700g sera
3 żółtka
5 białek
120g cukru brązowego
50g masła
1 łyżka budyniu waniliowego
30g masła orzechowego
budyń waniliowy
szkl mleka
1 łyżka wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną masę. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie drewnianą łopatką. Bardzo powoli łączyć masy. 4/5 masy wylać na blaszkę. Pozostałą część zmieszać z masłem orzechowym i polać po wierzchu.
Piec 50min w 180stopniach. Po upieczeniu sernik ma wystygnąć w piekarniku (30minut zamknięte drzwiczki; po tym czasie uchylamy drzwiczki do całkowitego wystudzenia).
Zagotować połowę mleka z wodą i masłem. W misce zmiksować pozostałe mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zmniejszyć gaz. Wlać masę i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.
Budyń wlać w powstałe w serniku wgłębienie.
Odstawić na 12h do lodówki.
Udekorować czekoladą.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/sernik-bez-spodu.html