Po ciężkim, na prawdę ciężkim tygodniu. W końcu weekend. Wypocznę i nawdycham się jodu w doborowym towarzystwie. Akcja podbijamy Trójmiasto. :DJeszcze jeden słodki wypiek. Zeszło tygodniowy. Kremowy i bardzo wilgotny. Mi i przyjaciółkom smakował. Wam na pewno też będzie. Masło orzechowe przełamało słodycz i nadało ciekawego smaku.Sernik700g sera3 żółtka5 białek120g cukru brązowego50g masła1 łyżka budyniu waniliowego30g masła orzechowegobudyń waniliowyszkl mleka1 łyżka wody2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka masła2 żółtka1 cukier waniliowyMasło utrzeć z cukrem i żółtkami. Ciągle ucierając dodawać po łyżce sera. Białka ubić na sztywną masę. Dodawać po łyżce i mieszać delikatnie drewnianą łopatką. Bardzo powoli łączyć masy. 4/5 masy wylać na blaszkę. Pozostałą część zmieszać z masłem orzechowym i polać po wierzchu.Piec 50min w 180stopniach. Po upieczeniu sernik ma wystygnąć w piekarniku (30minut zamknięte drzwiczki; po tym czasie uchylamy drzwiczki do całkowitego wystudzenia).Zagotować połowę mleka z wodą i masłem. W misce zmiksować pozostałe mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zmniejszyć gaz. Wlać masę i mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.Budyń wlać w powstałe w serniku wgłębienie.Odstawić na 12h do lodówki.Udekorować czekoladą.Smacznego