Wykonanie
Sernik jest bardzo delikatny i puszysty. Konsystencją przypomina piankę
serową, a nie tradycyjne, ciężkie serniki. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ale jak dla mnie trochę za mało słodki. Przepis znalazłam tutaj .Czas przygotowania: 15 min. + 60 min. w piecu + kilka godzin w lodówceIlość porcji: 16 (tortownica 28 cm)Składniki:1 kg
sera (ja użyłam
sera kubełkowego "President")2 szklanki
mleka65 g miękkiego
masła4 łyżki
mąki ziemniaczanej8 jaj (
białka oddzielone od
żółtek)1 szklanka
curku pudru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser wymieszać mikserem z
masłem,
żółtkami,
cukrem pudrem,
mąką ziemniaczaną i
cukrem waniliowym.Dodać
mleko i zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka.
Białka ubić na sztywną pianę. Dołożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.Tortownicę wyłożyć srebrną folią (aby masa nie wyciekła). Wylać masę
serową.Piec ok. 60 min. w temperaturze 18 stopni.Sernik wystudzić w piecu, a następnie przestawić na parę godzin do lodówki, aby osiadł i nabrał odpowiedniej konsystencji.