ßßß Cookit - przepis na Żytnie kopytka

Żytnie kopytka

nazwa

Wykonanie

Weekend już za nami. Dzisiaj rozpoczynamy nowy tydzień. Mówi się, że jaki początek tygodnia taka i cała reszta... mam nadzieję więc, że będziecie mieć udany dzień! Mój rozpoczął się od kolokwium... teraz obmyślam co zjadłabym na obiad, a na 5 idę do pracy.
Jem zdecydowanie za dużo makaronu. Dlatego próbuję to zmienić i wczoraj w sklepie nie kupiłam nowej paczki chociaż mam już końcówkę starego. Muszę jeść więcej kasz, ryżu no i ziemniaków. O których istnieniu prawie zapomniałam! Dlatego wczoraj na obiad były kopytka... Oczywiście nic nie pobije maminych kopytek... z gęstym sosikiem ahmmmm... ale te były również dobre. I oczywiście zdrowe. Bo z mąki żytniej. Smakiem różnią się delikatnie od tych pszennych, ale są wciąż niesamowicie dobre. Dla wszystkich kluskożerców...
0.5kg ziemniaków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki żytniej
1 jajko
szczypta soli
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia). Następnie za pomocą tłuczka robimy pure. Dodajemy jajko, sól i obie mąki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdy rolujemy i tniemy na kawałki. W dużym rondlu zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3-4min od wypłynięcia.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/03/kopytka-zytnie.html