Wykonanie
Smaczne
bułki śniadaniowe, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, uniwersalne, o ciekawym wyglądzie, można spotkać je również pod nazwą
bułki Atakama. Kiedyś podpatrzyłam je u Ewy i musiałam zrobić. Troszkę zmieniłam proporcję, by było ich więcej.
Składniki:25 g
drożdży200 ml
mleka1
jajko1 płaska łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2,5 szklanki
mąki pszennej100 ml
oleju na wierzch:50 ml
wody0,5 szklanki
mąki kukurydzianej5 g
drożdży1 łyżka
olejuszczypta
soli i
cukruDo ciepłego
mleka kruszymy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy by zaczyn podrósł. Następnie dodajemy
olej,
jajko,
sól i
mąkę wyrabiamy na elastyczne ciasto (dodatkowo
mąki może wejść jeszcze pół szklanki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. by podrosło. Z ciasta robimy wałek kroimy go na 7-10 porcji, w zależności jak duże chcemy
mieć bułeczki. Formujemy zgrabne kule.
Przygotowujemy sobie papkę, z podanych składników do posmarowania wierzchu bułeczek.Na lekko podrośnięte
bułki silikonowym pędzelkiem smarujemy masę . Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach .Do piekarnika na dno możemy wstawić naczynie z
wodą, ale przyznam się nie zawszę o tym pamiętam, a i tak wychodzą super :)A
potem po ostygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.SMACZNEGO