ßßß Cookit - przepis na Bułki tygrysie.

Bułki tygrysie.

nazwa

Wykonanie

Smaczne bułki śniadaniowe, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, uniwersalne, o ciekawym wyglądzie, można spotkać je również pod nazwą bułki Atakama. Kiedyś podpatrzyłam je u Ewy i musiałam zrobić. Troszkę zmieniłam proporcję, by było ich więcej.
Składniki:
25 g drożdży
200 ml mleka
1 jajko
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2,5 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju na wierzch:
50 ml wody
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
5 g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli i cukru
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy by zaczyn podrósł. Następnie dodajemy olej, jajko, sól i mąkę wyrabiamy na elastyczne ciasto (dodatkowo mąki może wejść jeszcze pół szklanki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. by podrosło. Z ciasta robimy wałek kroimy go na 7-10 porcji, w zależności jak duże chcemy mieć bułeczki. Formujemy zgrabne kule.
Przygotowujemy sobie papkę, z podanych składników do posmarowania wierzchu bułeczek.
Na lekko podrośnięte bułki silikonowym pędzelkiem smarujemy masę . Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w 180 stopniach .
Do piekarnika na dno możemy wstawić naczynie z wodą, ale przyznam się nie zawszę o tym pamiętam, a i tak wychodzą super :)
A potem po ostygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/04/buki-tygrysie.html