Wykonanie
Bardzo ale to bardzo żałuję, że dopiero teraz zrobiłam krem z
cukinii. Każdy pichcił, wyglądało toto tak niepozornie i jakoś ciągle odkładałam ten pomysł na bok. Aż pewnego dnia gdy w domu zapanowało ciśnienie na jakąś zupę, pomyślałam: olać
ogórkową (do zimy wybaczy?), przecież jest
cukinia!Zupa była pyszna. Została zjedzona bez grzanek, bez żadnych dodatków, sama w sobie była w sam raz.
Inspiracja.3 łyżki
oliwy1
cebula2
ziemniaki2 duże
cukinie lub kilka mniejszych1 l
bulionu warzywnego1 łyżka posiekanej
bazyliisól pieprz do smaku
Cukinie obrać (chciałam żeby zupa miała bardziej zielonkawy kolor więc
młodej cukinii z miękką skórką nie obierałam), wykroić z niej gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Tak samo postąpić z
ziemniakami i
cebulą.W rozgrzanym garnku roztopić
masło. Dodać pokrojone warzywa. Podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu, aż
cebula się zeszkli. Dodać
bulion, gotować do momentu, w którym
ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać świeżą
bazylię. Zmiksować na gładką masę blenderem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Niedziela na Airshow w Radomiu- było na co popatrzeć. Był ktoś, podobało się?