Wykonanie
Będąc na święta w Monachium dostaliśmy raz na obiad przepyszną zupę Soljankę. W domu stwierdziliśmy, że trzeba ją jakoś odtworzyć i jakoś dopasować do moich przekonań i gustów żywieniowych. W ten oto sposób powstał ten przepis.
szponder wołowy 300g
schab 600g
karkówka bez kości/pręga wołowa 300g
ogórki kiszone 250g1,5 szklanki
wody z
kiszonych ogórków1,5 dużej
cebuli1,5
czerwonej papryki1 mały słoiczek
koncentratu pomidorowego6 ząbków
czosnku2
marchewki1
por1/2
selerawoda 3l3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego6 ziarenek
czarnego pieprzuDo dużego garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na gaz. Powoli dodajemy pokrojonego i obranego
selera, pokrojonego w nieduże części
pora, pokrojoną w talarki
marchewkę,
liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie. Karkówkę/pręgę dzielimy na mniejsze części i razem ze
szpondrem dokładamy do
wody i warzyw. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 godziny. W
miedzy czasie zbieramy łyżką szumowiny (jeśli się pojawią).Po tych dwóch godzinach wyjmujemy część
selera (ja za nim osobiście nie przepadam, więc go wyjmuję, ale jak komuś nie przeszkadza to można zostawić),
liście laurowe,
ziele angielskie (jeśli się nam uda je znaleźć) i
mięso. Jeśli w
mięsie była kość to ją wyrzucamy. Wykrawamy tłuste części i to co pozostało kroimy na mniejsze części i z powrotem wrzucamy do garnka.
Zaczynamy szykować resztę składników.
Schab kroimy w drobne paseczki i podsmażamy do zarumienienia się na patelni. Dorzucamy do
wywaru.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż się zarumieni. Dodajemy wyciśnięty
czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy połowę porcji pokrojonej w kostkę
papryki (drugą połowę w tym momencie wrzucamy do garnka z
wywarem). Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Dodajemy
koncentrat pomidorowy. Mieszamy, chwilkę smażymy i przekładamy do garnka z
wywarem.
Ogórki kiszony kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażył się
schab. Gdy się przyrumieni wkładamy je do garnka. Dolewamy do niego również
wodę po ogórkach i gotujemy całość jeszcze około 20-30 minut, aż
schab i
papryka będą miękkie.Po przełożeniu do miseczek do zupy można dodać
śmietanę,
koperek lub
natkę pietruszki.