Wykonanie
Moje ostatnio ulubione śniadanie. Praktycznie jem je kilka
razy w tygodniu od około 2 miesięcy. Dobrze się po nim czuje i jestem przez kilka godzin najedzona. Również dosyć szybko się je robi.
płatki owsiane 30g1
jajka1
białko1 mały
banany2 małe
suszone daktyle2 małe
orzechy brazylijskieorzechy włoskie 7g
Płatki zalewamy wrzątkiem i pod przykryciem trzymamy około 10-15 minut.Gdy
płatki wchłoną całą
wodę (nadmiar można wylać) dodajemy zmiażdżonego widelcem
banana.
Orzechy i
daktyle kroimy na mniejsze części i dosypujemy do owsianki. Dorzucamy
jajko i
białko i dokładnie mieszamy.
Ciasto smażymy na patelni. Do smażenia używam przeważnie spray'u beztłuszczowego lub
oleju kokosowego. Ja z reguły smażyłam dwa średniej wielkości placki lub 10 małych. Niestety nie da się zrobić jednego dużego ponieważ bardzo ciężko się go odwraca przy smażeniu.Po usmażeniu najlepiej położyć placki na kratce by ostygły. Na zimno są zdecydowanie lepsze.Polecam je jeść z
masłem orzechowym,
dżemem czy
syropem klonowym.