Wykonanie
Sezon
dyniowy już w pełni. Żeby przygotować coś z dyni musimy zacząć od przygotowania musu
dyniowego :
dynię kroimy na ćwiartki lub ósemki - w zależności od wielkości, układamy skórką do dołu na blasze, po wydrążeniu pestek, i przez ok.40 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Następnie oddzielamy miąższ od skórki (łyżką lub nożykiem). Skórkę wyrzucamy, miąższ miksujemy na gładką masę.SKŁADNIKI:3 szklanki musu
dyniowego1/2 puszki
mleka kokosowego1
cebulka szalotka1 szklanka gorącego rosołu
oliwa,
sól,
pieprz1
laska waniliiCebulkę obrać i zeszklić na
oliwie, dodać dynię, gorący
bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać przekrojoną laskę
wanilii. Po 5 minutach usunąć ją i zmiksować zupę. Dodać
mleko kokosowe, doprawić i zagotować. Podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.