Wykonanie
Warzywa faszerowane, szczególnie w lecie, to bardzo dobry obiad. Można faszerować
pomidory,
paprykę,
kabaczki,
cukinię - co kto lubi :)SKŁADNIKI:3 mniejsze lub 1 duży
kabaczek1/2 kg
mielonego mięsa (
szynka wieprzowa)1-2 ząbki
czosnku1/2
cebuli1 - 2 łyżki
przecieru pomidorowego1/2 szklanki
ryżusól,
pieprztymianek4 - 5 łyżek tartej
mozarelliolejKabaczki umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć. Obgotować przez 3 minuty w osolonej wodzie. Ostudzić.
Cebulę i
czosnek posiekać, zeszklić na rozgrzanym
oleju. Dodać
mięso i obsmażyć. Dodać przecier i
przyprawy, chwilę poddusić.
Ryż ugotować w szklance
wody. Połączyć z
mięsem, dodać
ser.Wydrążone
kabaczki napełnić
mięsem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
olejem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni . Posypać
mozarellą i zapiekać aż
ser się rozpuści.