ßßß
Cookit - przepis na POMIDORY FASZEROWANE
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
POMIDORY FASZEROWANE
Składniki
Pomidor
Mięso mielone
Szynka Wieprzowa
Czosnek
Cebula
Przecier pomidorowy
Ryż
Sól
Pieprz
Tymianek
Ser mozarella
Olej
Wykonanie
W sezonie
pomidorowym
można przygotować
pomidory
faszerowane
mięsem
- dobre na ciepło i zimno.SKŁADNIKI:6 - 8
pomidorów
równej wielkości1/2 kg
mielonego mięsa
(
szynka wieprzowa
)1-2 ząbki
czosnku
1/2
cebuli
1 - 2 łyżki
przecieru pomidorowego
1/2 szklanki
ryżu
sól
,
pieprz
tymianek
4 - 5 łyżek tartej
mozarelli
olej
Pomidory
umyć, odciąć "czapeczki", wydrążyć.
Cebulę
i
czosnek
posiekać, zeszklić na rozgrzanym
oleju
. Dodać
mięso
i obsmażyć. Dodać przecier i
przyprawy
, chwilę poddusić.
Ryż
ugotować w szklance
wody
. Połączyć z
mięsem
, dodać
ser
.
Pomidory
napełnić
mięsem
, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
olejem
. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pomidory
posypać "pod czapeczką"
mozarellą
, a do sosu dodać wydrążony i pokrojony miąższ. Piec jeszcze 5 - 10 minut.
Źródło:
http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/08/pomidory-faszerowane.html
Przepisy powiązane
KABACZKI FASZEROWANE
KABACZKI FASZEROWANE
KABACZKI FASZEROWANE
KABACZKI FASZEROWANE
KABACZKI FASZEROWANE
Składniki powiązane (0)