ßßß
SKŁADNIKI:125g margaryny150g cukru170g mąki3 jajka3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mlekaSkładniki na kolorowe masy:600 ml śmietanki kremówki (4x150ml)5 galaretek o różnych kolorach1.Margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao dodawać do masy na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki dokładniewymieszać.2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.3.Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.4.Galaretki rozpuścić w szklance wody. Należy zrobić to z godzinnym odstępem, żeby wcześniejsza warstwa zdążyła zastygnąć zanim wylejemy następną.5. Ubić ok. 125 ml śmietanki kremówki ale nie na , dodać gęstniejącą galaretkę i dokładniewymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo- galaretkowe. Wierzch zalać tężejącą galaretką i wstawić ciasto do lodówki.UWAGA: Żeby nieco usprawnić podzieliłam ciasto na dwie części i upiekłam je w dwóch tortownicach, następnie na każdej części wykładałam kolorowe warstwy. Potem trzeba tylko nałożyć jedną część na drugą i gotowe :)