ßßß
Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
CIASTO DROŻDŻOWE
Składniki
Jajko
Margaryna
Masło
Sól
Mąka
Mąka pszenna
Drożdże
Mleko
Cukier
Cukier waniliowy
Żółtko
Wykonanie
Ciasto drożdżowe
można robić z kruszonką lub
owocami
. Tym razem wersja 2w1 - z
owocami
i kruszonką.SKŁADNIKI:1kg
mąki pszennej
10dag
drożdży
2 szklanki
mleka
1/2 szklanki
cukru
cukier waniliowy
2
żółtka
2
jajka
1/2 kostki
margaryny
lub
masła
szczypta
soli
Mleko
podgrzać.
Drożdże
rozkruszyć do
mleka
, dodać łyżkę
cukru
.
Jajka
zmiksować z
cukrem
.
Masło
rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki, dodać
mąkę
,
cukier waniliowy
i
sól
, odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
owoce
i posypać kruszonką. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.40 minut.Kruszonka:1/4
masła
2/3 szklanki
mąki
1/4 szklanki
cukru
cukier waniliowy
Składniki rozetrzeć palcami.
Źródło:
http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/03/ciasto-drozdzowe.html
Przepisy powiązane
Chałka z kruszonką
Gofry z Liège (Gaufres de Liège)
Chałka z kruszonką
Gofry z Liège (Gaufres de Liège)
Chałka z kruszonką
Składniki powiązane (0)