Wykonanie
Właśnie odkopałam bardzo stary przepis na
napój pomarańczowy, z czasu kiedy
napojów w kartonie czy "Kubusiów" jeszcze nie było. Jego jedynym mankamentem jest to, że wymaga ponad 2 godzin gotowania. Jego podstawowym atutem, jest nadzwyczajna wprost wydajność.SKŁADNIKI:1/2 kg
marchwi3-4
pomarańcze1/2 kg
cukru1 łyżka kwasku
cytrynowegoMarchewkę obrać, pokroić.
Pomarańcze obrać, pokroić (można też jedną wyszorować i pokroić ze skórką).
Marchew i
pomarańcze zalać
wodą, tak, aby były przykryte i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 2-2,5 godziny, aż składniki będą miękkie. Ostudzić i zmiksować dokładnie. Można dodać kilka
moreli, albo
banana. 4l
wody zagotować z kwaskiem i
cukrem. Połączyć. Rozlać do butelek, odstawić w chłodne miejsce.