Wykonanie
Ten
dżem przygotowałam po raz pierwszy i to z jednej porcji. Tak naprawdę nie byłam pewna czy posmakuje reszcie domowników, i czy aby sama nie
będę musiała go jeść, ale na szczęście posmakował reszcie głodomorów i w przyszłości z pewnością zrobię go więcej.
Składniki:1 kg
marchewki50 dag
cukru3
cytryny1
pomarańcza2 szklanki
wodyWykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do garnka zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (zachowując
wodę) i miksujemy na puree. Do
wody dodajemy
cukier, zagotowujemy, mieszając.
Cytryny i
pomarańczę sparzamy i osuszamy. Ścieramy skórkę a z
owoców wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do
cukru i smażymy, aż
syrop zgęstnieje. Do
syropu dodajemy zmiksowaną
marchewkę oraz sok. Smażymy do momentu aż
dżem zgęstnieje ( kropla spuszczona na talerzyk nie powinna się rozlewać). Gorący
dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego!