Wykonanie
Schab dla odmiany w wersji z
pieczarkami i
sosem beszamelowym.SKŁADNIKI:1 kg
schabu bez kości1/4 kg
pieczarek1/2 l
mleka3 łyżki
mąki3 łyżki
masłaolejsól,
pieprz1/2 kostki grzybowej Knorr1 łyżeczka
ziół prowansalskichSchab pokroić na plastry. Plastry delikatnie rozbić, posolić, popieprzyć, posypać
ziołami i obsmażyć na patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, obsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia
mięsa. Obsmażone
pieczarki wyłożyć na
mięso. Kostkę
grzybową rozkruszyć na pieczarkach. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
mąkę i stopniowo wlewać zimne
mleko, zagotować, posolić i wyłożyć na
mięso. Wstawić do piekarnika, zapiekać przez 20-30 minut w temperaturze 175 stopni C. Podawać z
makaronem lub
ryżem i surówką.
.